تند خوانی مجلات (یکی از بهترین تکنیکهای تند خوانی)
به این تکنیک به عنوان یک دستگرمی نگاه کنید! درست مثل گرم کردن با حرکات کششی برای ورزش کردن، میتوان با استفاده از مجلاتی که از موضوع و کلیت محتوای متون مطلع هستید، قبل از مطالعه متون دیگر آمادگی لازم برای شروع را داشته باشید. این آمادگی نیاز به رعایت یک نکته دارد:
خواندن پاراگراف اول و آخر، همیشه کمککننده است!
در اکثر مطالبی که مطالعه میکنیم، پاراگراف اول نوعی معرفی از آنچه که کل متن ارائه میدهد، است. همچنین، پاراگراف آخر خلاصهای از آنچه که در متن گفته شد، خواهد بود. بهتر است قبل از شروع به خواندن متن، از موضوع و محوریت متن اطلاع داشته باشیم، این کار باعث ایجاد آمادگی ذهنی برای مغز میشود و روند مطالعه را بهبود میبخشد.
نکات اساسی برای موفقیت در تند خوانی
قدم اول در مسیر یادگیری تند خوانی این است که باید مدام تمرین کنید تا در خواندن حرفهای شوید. در اینجا به چند نکتۀ کلیدی برای حرفهای شدن در تند خوانی اشاره خواهیم کرد.
۱- تمرین، تمرین، تمرین و باز هم تمرین!
هر چقدر بگوییم تمرین باز هم کم است. بگذارید خیالتان را راحت کنیم، بدون تمرین تمامی نکات گفته شده بیفایده هستند. آموزشها و تکنیکها باید در یک برنامهریزی منظم روزانه تکرار شوند تا نتیجۀ دلخواه به دست آید.
۲- با متون ساده آغاز کنید
به هیچ وجه از متون سنگین و پیچیده برای تمرین تند خوانی استفاده نکنید. رمانهایی که با یک بار خواندن آنها متوجه مطلب میشوید، بهترین انتخاب هستند.
۳- از خطبر یا انگشت استفاده کنید
با این کار به مغز و چشمهای خود فرمان میدهید تا با همدیگر هماهنگ شوند، این مورد را فراموش نکنید.
۴- سرعت مطالعهتان را ارزیابی کنید
قبل از شروع یادگیری تکنیک های تند خوانی، سرعت خواندن خود را اندازهگیری کنید و هر چه پیش میروید این سرعت را ارزیابی کنید، این کار باعث افزایش انگیزه میشود. در ادامه نحوۀ محاسبه سرعت مطالعه را بررسی خواهیم کرد.
محاسبه سرعت مطالعه
برای محاسبۀ سرعت مطالعه به نحو زیر عمل میکنیم:
یک متن کوتاه را در نظر بگیرید (مثلاً یک متن ۴۰ خطی). تعداد متوسط کلمات هر سطر را به دست آورید (مثلاً ۱۰ کلمه) و سپس آن را در تعداد سطرها ضرب کنید، ۴۰۰ = ۱۰ × ۴۰. متن را بخوانید و زمان آن را ثبت کنید. با استفاده از فرمول زیر سرعت مطالعۀ شما به دست میآید:
برای ارزیابی عدد به دست آمده از این راهنمای استفاده میکنیم:
• سرعت خوانندۀ مبتدی، ۲۰۰ تا ۲۵۰ کلمه در دقیقه است.
• سرعت خوانندۀ متوسط، ۲۵۰ تا ۴۰۰ کلمه در دقیقه است.
• سرعت خوانندۀ ماهر، ۴۰۰ تا ۶۰۰ کلمه در دقیقه است.
تمرین ۳ ثانیهای؟!
این تمرین با ریتم آهسته، بعد از تمرینی که توسط انگشت و دنبال کردن چشم انجام میشود، آغاز خواهد شد. توجه داشته باشید که همۀ تمرینها و تکنیکهای گفته شده در این مقاله، باید حتماً انجام شوند و انجام ندادن هر کدام از آنها در روند یادگیری تند خوانی خلل وارد میکند.
برای انجام این تمرین، کتاب را به سه قسمت عمودی تقسیم کنید (هر خط به سه قسمت تقسیم میشود.) در این تمرین با ریتم آهسته ۱ … ۲ … ۳، که تقریباً یک ثانیه بین هر کدام فاصله است، شروع به خواندن میکنیم و با انگشت مسیر خواندن را طی کرده و به این صورت با هر شماره، انگشت به قسمت بعدی میرود.
بعد از ۳ ثانیه، خواندن آن یک خط تمام میشود و به همین منوال خواندن متن را ادامه میدهیم. این تمرین را برای حداقل ۵۰ صفحه، تکرار کنید. حین انجام تمرین ۳ ثانیهای رفته رفته فاصله ۱ ثانیهای را کمتر و کمتر میکنیم.